Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Беркут

Беркут

Беркут належить до роду Орли. Це найбільший хижий птах України, розмах його крил — майже 2 метри. Він темно-бурого кольору, з домішками сірого та червоно-рудого пір'я. Гніздиться в лісах та у горах. В Україні поширений у Карпатах, Закарпатті, на Волині та Рівненщині. Моногамний птах, пари утворюються на все життя. Гнізда дуже великі, до 3 м у діаметрі, будують переважно на деревах (або на скелях). Беркут цінується як найкращий птах для соколиного полювання. Живиться відносно великою здобиччю — великими птахами (завбільшки з гусака), зайцями, бабаками, молодими копитними, полює також на лисиць і куниць. Не гребує і падлом.
Дуже великий і сильний орел - довжина тіла 76-93 см, розмах крил 180-240 см. Самки значно більші за самців, їх вага варіює в межах від 3,8 до 6,7 кг, у той час як у самців від 2,8 до 4,6 кг. Дзьоб - типово орлиний: високий і стислий з боків, крючкообразно загнутий вниз. Крила довгі і широкі, декілька звужені в основі і на задньому пальці, так що при ширянні задній край крила виглядає зігнутим у вигляді латинської літери S; ця характерна особливість найбільш яскраво виражена у молодих птахів. Хвіст злегка закруглений і довший, ніж у інших типових орлів. За співвідношенням до ширини крила він більше близький до яструбиним орлам, зокрема, до орла-карлика, проте на відміну від нього широкий і в польоті розкритий віялом. При ширянні птах пальцеподібні розставляє передні махові пера.
     Забарвлення оперення дорослої птиці коливається від темно-бурого до чорно-бурого з золотистими пір'ям на потилиці і шиї, через що по-англійські його назва звучить як золотий орел . Після закінчення линьки в пере іноді присутній фіолетовий відлив, який згодом зникає. Обидві статі забарвлені однаково. Молоді птахи в цілому схожі на дорослих, але виділяються більш темним (у перший рік майже чорним) оперенням і мають білі «сигнальні» плями на верхній і нижній стороні крила, а також світлий хвіст з темною смугою по краю. На думку орнітологів, білі відмітини служать своєрідним захистом від агресії дорослих орлів, нетерпимих до присутності інших хижаків на своїй території. Ці знаки не сприяють можливості облаштувати свій власний гніздовий ділянку, однак дозволяють добувати корм на чужій території. Остаточний гніздовий наряд набувається до 4-6 років, поступово після кожної линьки приймаючи все більш дорослий вигляд. Очі темно-коричневі, дзьоб темний, ноги жовті. Пташенята при вилуплення вкриті білим з сіруватим нальотом пухом, який згодом замінюється чисто білим. Лапи потужні, з дуже сильними кігтями, як і в інших орлів оперені до пальців. Після брачна линька розтягнута у часі з березня-квітня по вересень, при цьому деякі махові пера змінюються не щороку.
У беркута, як і в інших орлів, а також яструбів і соколів, надзвичайно гострий зір, але тільки в світлий час доби. Так, наприклад, зайця цей орел бачить на відстані до двох кілометрів. Рухома шия здатна повертатися до 270 градусів, як у сов, що істотно збільшує сектор огляду. Надбрівна складка, що надає хижакам грізний «нахмурений» вигляд, захищає очі від яскравого сонячного світла, а друга мигальна перетинка в нижній частині століття оберігає їх від попадання частинок пилу. З людиною беркута об'єднують рідкісні серед тварин бінокулярний зір і здатність розрізняти кольори - перше дозволяє поєднувати зображення з обох очей, створюючи стереоскопічний ефект, друге покращує визначення нерухомого об'єкта на місцевості.
У пошуках їжі беркут найчастіше подовгу парить високо в висхідних потоках теплого повітря, при цьому крила злегка підняті над корпусом і V-образно витягнуті вперед, а їх активність залишається мінімальною. Інший спосіб полювання - ковзання на невеликій висоті подібно тетерев'ятник в надії застати видобуток зненацька. Махає політ легкий і маневрений, з сильними і глибокими помахами крил. Орел легко управляє в повітрі навіть при дуже сильних поривах вітру. Примітивши потенційну жертву, беркут пікірує слідом за нею, при цьому його швидкість може досягати 240-320 км / ч.
Беркут — рідкісний птах, занесений до Червоної книги України.
Реклама