Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Бобер звичайний

Бобер звичайний

Бобер звичайний — найбільший з наших гризунів. Колись цих тварин було дуже багато, але наразі їх, на жаль, можна побачити нечасто.
Бобри добре плавають і пірнають: вони можуть перебувати під водою до 5 хвилин, розвиваючи при плаванні швидкість до 10 кілометрів за годину. Для ефективного плавання у бобрів є різноманітні пристосування. Між пальцями (особливо на задніх лапах) розташовані плавальні перетинки. Вушні отвори та ніздрі при пірнанні закриваються, запобігаючи проникненню води. Губи бобрів мають спеціальні вирости, які ізолюють ротову порожнину від різців, що дозволяє боброві гризти під водою. Під хвостом розташовані залози, які виробляють маслянисту речовину — нею бобер змащує своє хутро, завдяки чому воно не намокає. Там же, під хвостом, розташовані й інші залози, що виділяють продукт із сильним запахом — так званий бобровий струмінь.
Навіщо ж боброві такий дивовижний хвіст? Вважається, що він допомагає тварині плавати, розвиваючи досить велику швидкість. Ще одне імовірне призначення хвоста: гучно сплескуючи ним по воді, бобер попереджає своїх родичів про небезпеку.
На особливу увагу заслуговують будівничі здібності бобрів. Якщо водойма досить глибока і має круті береги, бобер риє велику нору, до якої робить підводний
вхід. В інших місцях, наприклад на болоті, бобрам доводиться будувати хатки — великі конічні будівлі із хмизу та гілок, скріплених мулом чи глиною. Всередині хаток навіть узимку підтримується плюсова температура, що дозволяє бобрам пірнати з хатки під лід, наприклад, по запаси деревного корму.
Але найдивовижнішими будівлями бобрів є, звичайно ж, греблі. Вони зводять їх на невеликих річках та струмках, де є небезпека падіння рівня води нижче входів у боброві нори. Греблі будуються із дерев, хмизу та гілок і скріплюються, як і хатки, глиною та мулом.
Бобри добувають деревину за допомогою своїх напрочуд міцних та гострих різців. Вони роблять це надзвичайно швидко та вправно: молоде деревце дорослий бобер валить за кілька хвилин. Дерева потрібні бобрам не тільки для будівництва, а й для харчування. Якщо влітку вони живляться прибережною трав'янистою рослинністю, то взимку, коли її немає, їм доводиться їсти деревину, яку вони запасають восени. Аби взимку заготовлені дерева не вмерзали в лід, бобри занурюють їх глибоко під воду, укріплюючи під камінням чи якимось іншим чином.
Період розмноження у бобрів припадає на зимові місяці — січень та лютий. Бобренята народжуються у квітні — червні. Вже через місяць вони набувають майже повної самостійності, але можуть довго, аж до двох років, залишатися з батьками, утворюючи боброву сім'ю.
Бобри мають цінне хутро, яке їх ледве не загубило через неконтрольоване полювання. Але завдяки вжитим заходам винищення тварин припинилось, і поки що популяція бобрів в Україні не перебуває під загрозою.
Іноді бобри можуть завдавати певної шкоди своїми греблями, спричиняючи невеликі повені, але це буває дуже рідко.
Реклама