Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Дрохва

Дрохва

Дрохва — найбільший птах, що літає. Вона може важити до 20 кілограмів. Гніздиться на землі, гніздо має вигляд неглибокої ямки. Пташенята виводкового типу. Дрохва є всеїдним птахом: вона живиться як рослинною їжею, так і комахами, ящірками, жабами, гризунами тощо.
Колись дрохва була дуже численною, зараз вона зникає, тому занесена до Червоної книги України. Причини зникнення — полювання на дрофу, збирання її яєць, руйнування гнізд, вилов пташенят. Нині в Україні дрохва гніздиться у Степовій та Лісостеповій зонах, а також у Поліссі.
Дрохва – це найбільш масивний літаючий птах із усіх європейських представників. Раніше ареал розповсюдження цього виду був досить широким, але сьогодні цих птахів можна зустріти все рідше і рідше. Дрохви мешкають у Центральній та частково Східній Європі та на півдні Піренейського півострова. Також поширені у помірних широтах більшої частини Азії. Європейські популяцій цих птахів осілі, в той час як азійські відкочовують на зиму до південніших регіонів. Оскільки площі нерозораних степів швидко скорочуються, дрохви мусять пристосовуватися до життя на полях та пасовищах, надаючи перевагу люцерні та ріпаку. Ідеальні умови для цих птахів забезпечують полинові та злакові степи. На території України популяція дрохв збереглася в заповіднику Асканія-Нова.
Навесні дорослі самці дрохв збираються групами на токовищах та починають ігри. Самець спочатку піднімає розпушений віялом хвіст, щоб усім продемонструвати своє білосніжне підхвістя, після чого роздуває шию та закидає голову, показуючи білий комір. Потім розкриває крила, щоб їх білий низ було видно здалеку. Така демонстрація допомагає самиці оцінити силу та зрілість можливого партнера. Дрохви не утворюють постійних пар. Після парування самиця йде, щоб зайнятися підготовкою гнізда, а кавалер залишається на токовищі зваблювати інших подруг. Протягом одного гніздового сезону один партнер парується з кількома партнершами. Самиця викопує неглибоку яму, ледь вислану сухими травинками, і з середини квітня до кінця травня відкладає 1-3 яйця зеленувато-бурого чи оливкового забарвлення з темними крапинками. Насиджуванням кладки протягом 21-26 днів займаються лише самиці. Першу добу новонароджені пташенята проводять у гнізді, а потім йдуть слідом за матір’ю у степ на пошуки харчів. До кінця п’ятого тижня життя молоді дрохви починають літати, але все ще залишаються під опікою матері. Самець дрохви стає статевозрілим у п’ятирічному віці. Тільки до цього часу він «одягається» у білосніжне оперення, необхідне для шлюбних ігор.
Реклама