Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Голуби

Голуби

Усі представники цього ряду подібні між собою, і їх легко відрізнити від інших птахів. Це досить поширені птахи. Більшість живе у лісах, частина призвичаїлася до життя у містах. Виведені також свійські породи голубів.
Людина одомашнила голубів за багато тисяч років до нової ери. їх здатність повертатися додому тривалий час використовувалася людиною для передавання повідомлень — це славнозвісна «голубина пошта».
Голуби активні виключно вдень, поживу збирають на землі. Часто утворюють великі зграї. Моногамні. Пташенята в них гніздового типу. Цікаво, що в зобі голубів під час вигодовування пташенят виробляється так зване «молоко», яким вони годують пташенят. Отже, не зовсім правильно називати «пташиним молоком» щось неіснуюче...
Сизий голуб — найпоширеніший і найвідоміший представник ряду. Його легко впізнати завдяки білому попереку та двом темним смугам на крилах. Свійські голуби також належать до цього виду. Живиться сизий голуб насінням рослин.
Припущень — найбільший серед голубів, його маса сягає 500— 600 грамів. Птаха можна відрізнити від інших голубів за світлими плямами на крилах та шиї. Живе припутень у лісах. Це дуже обережний птах, і помітити його важко. Знайти можна за характерними звуками, які він видає. Це глухі голосні звуки, котрі можна передати як «гху-у-хуху... гху-у-хуху». Люди вбачають у його співі інше: «умрру... умрру»... Як і сизий голуб, припутень живиться переважно насінням рослин. Крім того, їсть ягоди, бруньки та жолуді.
Горлиця

Нерідко у містах можна побачити пташку, яку інколи помилково називають сизим голубом. Вона відрізняється від нього меншими розмірами, світлішим забарвленням, темним «намистом» на шиї та іншими ознаками. Це кільчаста горлиця. її батьківщиною є Південна та Південно-Західна Азія, але в середині XX століття вона надзвичайно швидко поширилась у Європі та в Середній Азії. У населених пунктах кільчаста горлиця гніздиться переважно у садках та парках, по корм може вилітати в поля. Живиться зерном, плодами та ягодами, що впали на землю, молодим листям, інколи комахами. У містах, особливо навесні, часто звучить її глухе «хуху-ху, хуху-ху». Кільчасті горлиці не вважаються перелітними птахами, але можуть здійснювати нетривалі перельоти на південь ареалу.
Родичку кільчастої горлиці, звичайну горлицю, можна зустріти не тільки в садках і парках, а й у листяних та мішаних лісах, гаях, лісосмугах тощо. Вона обережніша за кільчасту, тому рідше потрапляє на очі. Це доволі гарний птах із характерним «лускатим» малюнком на крилах. Живиться переважно насінням рослин. Шкоди сільському господарству практично не завдає, крім випадків, коли клює насіння соняшника з кошиків. Користь, яку вона дає, знищуючи насіння бур'янів, значно перебільшує цей невеликий «грішок». На відміну від кільчастої, звичайна горлиця — перелітний птах, зимує в екваторіальній Африці. На батьківщину повертається наприкінці весни. У цей час можна почути її приємне воркування.
Реклама