Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Горностай

Горностай

Горностай багато в чому схожий на ласку. Так само, як і ласка, він живиться дрібними гризунами, котрих наздоганяє просто в норах. На зиму, як і ласка, змінює забарвлення, стаючи цілком білим, крім кінчика хвоста, який завжди лишається чорним. Горностай дещо більший за ласку (маса його може сягати 250 г при довжині тіла 30 см), унаслідок чого живиться більшими гризунами. До речі, при нагоді може вполювати й саму ласку.
Горностай добре плаває та лазить по деревах. На зиму не впадає у сплячку, полює на гризунів навіть під снігом. Ці звірятка ведуть поодинокий спосіб життя, кожен має свою територію, на яку не допускає чужинців.
Малята горностая народжуються навесні. Із матір'ю вони залишаються до двохмісячного віку, після чого набувають повної самостійності. Самиці в цьому віці стають статевозрілими.
Гнучке його тіло сильно витягнуте, порівняно тонке, з невеликими, але сильними лапками. Голова овальна, з витягнутою плоскою мордою і невеликими закругленими вухами. П'ятипалі лапки влітку з голими, взимку з пусто опушеними мозолями на підошві і з гострими, тонкими кігтями. У підстави хвоста розташовані залози, що виділяють рідину з неприємним запахом. Все тіло покрите досить короткою шерстю, тільки на кінчику хвоста волосся значно подовжені і утворюють чорну пензлик. Самець і самка відрізняються зовні лише розмірами: довжина тіла дорослого самця 20-30 см; самки дрібніші.
Влітку тіло горностая, за винятком білої шиї, черевця, внутрішньої сторони лап і чорного кінчика хвоста, пофарбовано одноманітно в буро-коричневий колір. Біле забарвлення ніколи не буває чистою, а з домішкою жовтуватого, навіть зеленуватого відтінку. До зими горностай покривається більш густим і пишним хутром, звичайно чисто білого кольору. Чорним кінчиком хвоста шкурка горностая добре відрізняється від схожої на неї шкурки ласки.
Бігає горностай зазвичай стрибками, залишаючи на снігу характерні парні відбитки лапок, поставлені поруч або трохи навскіс. Від сліду ласки слід горностая відрізняється великим розміром відбитків лапок, довжиною стрибків і тим, що він іноді «троїть», тобто залишає потрійний, а не подвійний слід. Довжина стрибків коливається від 30 до 80 см. Протягом довгої зимової ночі горностай встигає виходити великий простір, набагато більше, ніж проходить ласка. Ланцюжки його слідів по свіжій пороші в'ються по краях канав, йдуть від пня до колоди, під бурелом і в купи хмизу. Нерідко він пірнає в пухкий сніг, залишаючи в ньому круглу нірку, і йде значну відстань під снігом, добуваючи мишей або підкопуючи до сплячих куріпках і тетерева.
Горностай відомий своєю цінною шкуркою, яка в Середньовіччі вважалася символом влади та багатства: нею підбивали мантії королів та інших вельможних осіб. А ще горностай був символом чистоти: вважалося, що горностай ніколи не полізе у брудне місце, аби не заплямити своє сніжно-біле хутро.
На жаль, чисельність горностая в нашій країні зменшується, і цю тварину занесено до Червоної книги України
Реклама