Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » харіус європейський

харіус європейський

Зовнішній вигляд.


Тулуб харіуса більш стисло з боків, ніж у форелі, покрите лускою середнього розміру, чисто-сріблястого забарвлення. Спинний плавець незвичайно великий, барвистий. На променях плавця в кілька рядів розміщені чотирикутні плями, по верхній кромці плавник облямований (У великих екземплярів) світло-бордовою смугою.
У європейського харіуса (на відміну від сибірського) верхня щелепа не заходить за передній край очі, зябрових тичинок 19-30, зуби на щелепах слабкі. Забарвлення срібляста, спина темніша. На спинному плавці кілька паралельних рядів темних плям, на боках буруваті поздовжні смужки. Своєрідна візитна картка харіуса в нерестовий період - його великий, схожий на прапор, спинний плавник, "розшитий" візерунком з плям або смуг, в цілому забарвлення стає яскравішим, на спинному плавці з'являється оранжево-червона облямівка. Причому форма цього плавця, малюнок і забарвлення візерунка на ньому у риб різних видових (підвидових) популяції мають помітні відмінності. у молоді є плями (parr-mark). є на спині у харіуса і маленький жировий плавець, що підкреслює "благородство кровей" цієї риби, його родинний зв'язок з лососевими.

Спосіб життя.


Харіус - близький родич лососевих і сигових риб, населяє чисті холодноводниє річки і озера, вважаючи за краще водойми з гальковим і кам'янистим дном. Може утворювати річкові, озерно-річкові і чисто озерні форми. В цілому, харіус - річкова риба, що зустрічається також і в озерах, не уникає солонуватих вод (Карська губа). Часто мешкає разом з фореллю, але на відміну від неї дотримується нижніх, більш спокійних ділянок річки. Найчастіше стоїть за камінням, полює на відкритих ділянках річки або в озерах, в місцях впадання річок. Може утворювати невеликі зграйки.
Влітку, в період нагулу, харіуси в річці виявляються як би розподіленими вздовж русла за віковим принципом. На нижніх ділянках харіус, як правило, невеликий, а чим вище по річці, тим він більший. Це легко пояснити. Адже щоб забратися високо, рибі треба затратити багато зусиль, постійно борючись і з швидкою течією, і з масою природних перешкод. А ось дрібному харіуса сил на це якраз і не вистачає.
Харчується в основному тваринною їжею: комахами, хробаками, личинками, ракоподібними і ікрою риб. Великі харіуси хижачать, харчуючись ще й мальками. Нерест в травні - червні.

Живлення.


Харіус практично всеїдний. Звичайний його корм - донні організми - рачки-гаммарус, молюски, личинки та інші форми, що розвиваються у воді комах (поденщин, веснянок, ручейников), а також різні наземні комахи, які випадково потрапили у воду, - коники, цикадки, оводи, мошки. Чи не упустить харіус випадку поласувати і ікрою риб. Великі харіуси часто поїдають мальків, а в окремих випадках можуть нападати і на дрібних ссавців (полівок, землерийок і т.п.). Великі харіуси довжиною більше 15-20 см можуть харчуватися рибою (личинки міноги, молодь лососевих і сигових риб, плотва, гольян та ін.). Харчується харіус круглий рік.

Розмноження.


По весні, в квітні-травні, харіуси, що зимували в глибоких ямах нижньої течії річок, залишають свої "квартири" і піднімаються - нерідко ще під льодом - ближче до їх верхів'їв, а з початком паводку заходять для розмноження в притоки. Аналогічну картину можна спостерігати в цю пору і у харіусов озерно-річкових популяцій. Відмінність лише в тому, що з озер риба може йти не тільки в припливні річки і струмки, а й спускатися вниз за течією впадають річок.

Статева зрілість настає на 2-3-му роках життя. Поряд з статевозрілими особинами, в весняних перекочевках бере участь і молодь. У неї ці міграції виглядають як чисто нагульні.

Шлюбний наряд виражається в посиленні яскравості забарвлення, а у самців збільшується висота задньої частини спинного плавця. Спинний плавець у всіх харіусов дуже високий і довгий, у європейського приймає форму шлейфа і яскраво забарвлена. Є точка зору, що це має адаптивне значення: під час нересту самець створює своїм плавцем завихрення води, від чого молоко не несуться течією, і це підвищує ефективність запліднення.

Нереститься харіус в травні-початку червня при температурі води + 5-10 ° С на піщано-галькових ділянках з помірно-швидкою течією і глибиною 30-60 см. Нерест озерних форм харіуса відбувається на мілководних прибережних ділянках озер.

Самка будує дрібні гнізда. Плодючість 1-36 тис., В середньому 10 тис. Ікринок (р. Кара). Ікра діаметром 3-4 мм світло-жовтого кольору. У великих озерах частина харіусов нереститься на піщаних лудах або біля берегів, а інша піднімається в річки відразу ж після льодоходу. Отнерестовавшие риби повертаються в озеро. Викл відбувається через 3-4 тижні, личинки швидко полишають гнізда.


Риболовля


Ловлять харіуса впроводку з дна поплавцевою вудкою і нахлистом на коників і інших комах.
Віддає перевагу клювати в сонячні дні. При похолоданні йде в ями.
Реклама