Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Хохуля звичайна

Хохуля звичайна

Хохуля звичайна — рідкісна реліктова тварина, що веде напівводяний спосіб життя. Це невелика тварина (масою до 500 г) із довгим хвостом (завдовжки такий, як усе тіло), видовженим рухливим носом, п'ятипалими кінцівками із плавальними перетинками, м'яким шовковистим хутром. Хохулі мають дуже поганий зір — їхні рудиментарні очі не розрізняють навіть обриси предметів. Розташовані під хвостом залози виробляють мускусний секрет, який є «мастилом» для хутра і запобігає його намоканню. Цей секрет має, очевидно, ще й захисну функцію: через сильний запах хохулю майже не їдять хижаки.
Хохулі живуть у тихих озерах та старицях, оточених по берегах рослинністю. Вони риють досить великі нори, вхід до яких знаходиться під водою, а сама нора — вище рівня води. Нори бувають навіть «багатоповерховими». Улітку ці тварини живуть поодинці чи сім'ями, а взимку зазвичай збираються в більші групи — до 15 особин різного віку та статі.
Ці всеїдні тварини живляться водяними безхребетними, рибою, жабами, а також кореневищами водяних та прибережних рослин. Вони ведуть прихований спосіб життя, активні переважно вночі. На суходіл виходять нечасто, пересуваються переважно у воді.
Хоча у хохуль небагато природних ворогів, чисельність їх зменшується. Це пов'язано із загибеллю їх під час зимових повеней, потраплянням у рибальські сіті, руйнуванням їхніх нір при випасанні худоби поблизу водойм та іншими несприятливими чинниками. Фактично в Україні цей вид вимирає: лишилося тільки кілька десятків особин у Сумській області. Хохуля звичайна занесена до Червоної книги України.
Для природних ворогів особливо вразлива хохуля в період повені: нори заливає вода, і звірята змушені рятуватися на кущах або стовбурах дерев, де стають доступними для пернатих хижаків: пугача, болотного луня або чорного шуліки.
Для проживання хохуля вибирає стоячі або повільно поточні води, в основному добре прогріваються озера-стариці, і майже вся її життя пов'язане з водною стихією і підземним світом.
Як кріт пристосувався до підземного життя, так хохуля адаптувалася до підводної. Голий лускатий хвіст звірка здавлений з боків і служить відмінним рульовим веслом, всі чотири лапи, причому задні значно більші передніх, виконують роль ласт завдяки шкірястою перетинки між пальцями. Рухомий довгий ніс-хоботок зручний для дихання, виставить хохуля його на поверхню, подихає, майже не показався над водою, і знову на дно, шукати корм. Тут ніс, надзвичайно чутливий, забезпечений численними вусиками-щетинками, допомагає шукати і утримувати здобич, перебуваючи на березі, ніби антеною вловлює їм хохуля різні запахи і в повітрі, часом навіть піднімаючись для цього на задні лапи.
Для життя у воді необхідний густий тонкий і щільний хутро, на одному квадратному сантиметрі шкіри у звірка уміщається більше 20 тисяч волосків. Хохуля постійно доглядає за своєю шубкою, розчісуючи і змащуючи кожну шерстинку мускусом, виділеним з підхвостових залоз, завдяки цьому
під водою шерсть не намокає і добре тримає повітря, утворюючи повітряний футляр, що не тільки підвищує плавучість, але і захищає тіло від переохолодження.
Хохуля плаває у своєрідному повітряній «скафандрі», в якому не холодно, навіть коли водойми покриваються льодом.
Велику частину життя Хохуля проводить в повній темряві в норах. Тому зір у неї дуже слабке, а маленькі оченята-намистинки добре помітні тільки завдяки «очками» - білим плямам навколо очей.
Нори хохуля риє в крутому березі, вхід до них знаходиться під водою. При спуску або підйомі рівня води влаштовує додаткові отнорки, але різкі коливання рівня для неї дуже небезпечні.
Пізньої осені, коли озера покриваються тонким льодом, можна бачити цікаву картину: від берега відходять доріжки дрібних бульбашок повітря.
Цей слід веде від Хохуліна нори до місць годівлі або до інших нор. Якщо дуже пощастить, можна побачити під прозорим льодом і самого звірка. Немов срібляста округла торпеда, швидко перебираючи перетинчастими лапками, проноситься він під льодом. Взимку хохуля не впадає в сплячку, і це вельми критичний для звірка період. Промерзання невеликого дрібного водойми може призвести до загибелі цьої навколоводної тварини.
Мало хто може похвалитися близьким знайомством з цим дивним звіром. Не зустрінеш хохуля ні в зоомагазині, ні в зоопарку: в ​​неволі хохуля, незважаючи на всі зусилля фахівців, до цих пір не розмножується. Що заважає їй змиритися з неволею, незважаючи на дбайливий догляд, до цих пір залишається загадкою.
Реклама