Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Ховрахи

Ховрахи

Ховрахи - гризуни середніх розмірів: довжина тіла 20-38 см. Довжина хвоста у більшості менше половини довжини тіла; він покритий довгими розчесаним з боків волоссям. Вушні раковини недорозвинені і зазвичай мають вигляд шкірного валика навколо слухового проходу. Є голі защічні мішки. Задні кінцівки трохи довше передніх. Череп і зуби, як у бабаків і лугових собачок: з кожного боку верхньої щелепи по 5 корінних зубів (разом з передкорінним), в нижній щелепі - по 4. Поширені в Європі, Азії і Північній Америці (від берегів Середземного моря, пустель Центральної Азії і Мексики до півночі місцями до берегів Льодовитого океану). Всього близько 20 видів. Спосіб життя ховрахів різних видів має деякі загальні для всіх особливості. Живуть вони переважно у відкритих ландшафтах від пустель і гір Середньої Азії до якутських степів і тундр. Живуть на луках, пасовищах, вигонах, на межах полів. Активні днем. Харчуються головним чином соковитими трав'янистими рослинами, цибулинами, зернами (м'якими або в ранніх стадіях зрілості).
Ховрахи деяких видів заподіюють значну шкоду в сільському господарстві, бувають джерелами хвороб (особливо малий ховрашок), небезпечних для людини і домашніх тварин (чума, бруцельоз та ін.) Шкурки ховрахів використовують як хутрове сировину. Витоплений з тушок жир може бути використаний для технічних цілей.
Сірий ховрашок середніх розмірів: довжина тіла до 23,5 см. Хвіст помірної довжини: до 7 см. Підошви задніх лап покриті волоссям майже до мозолів в основі пальців. Забарвлення верху однотонна буровато-охриста, нерідко з помітними світлими плямами. Поширений на півдні Західної і Середньої Європи на схід до Західної Україні та Молдові.
Поселяється цей ховрашок у рівнинних і гірських ландшафтах лісостепової і степової зон, на пасовищах, цілинних ділянках і незручних для обробки місцях (наприклад, сильно кам'янистих). На орних землях він влаштовує тільки тимчасові нори, руйновані пізніше при оранці. За спостереженнями в Чехословаччині в травні - червні активність ховрашків двохфазовому: перший вихід з: нір на поверхню буває через 1-2 години після сходу сонця (годин до 11), а другий - з 14-15 годин і майже до заходу сонця. Перед сплячкою дорослі ховрашки виходять рідше і в різний час світлої половини доби.
Нори сірого ховрашка бувають тимчасові та постійні. Постійні нори мають тільки 1 або 2 виходи; у половини нір виходи тільки вертикальні, у чверті - тільки похилі і у решти - по одному похилому й одному вертикальному. Загальна довжина ходів постійної нори від 14 до 105 м (в середньому близько 40 м). У більшій частині з них по 1-2 камери, рідше виявляється до 3-5 камер. Всі ходи і камери підземної споруди розташовуються на глибині, що не перевищує 80 см. Така глибина розташування камер (і ходів) в умовах Чехословаччини годиться і для зимівлі, так як земля там промерзає не більше 20-35 см.
Їжу ховрашка в другій половині травня становлять майже виключно дозрівають насіння лугових злаків, наприкінці червня - плоди різних видів гераней та інших видів степового і пасовищного різнотрав'я. На межах, зарослих ожиною, ховрахи охоче поїдають соковиті ягоди. В період дозрівання зернових культур сірі ховрашки роблять набіги на поля і їдять недозрілі насіння. На посіви кукурудзи ховрашки вдаються з нір, розташованих на відстані до 200 м від поля. На вузьких полях (шириною 10-15 м), розташованих поблизу від селищ, сірі ховрашки знищують майже весь урожай.
Число ембріонів у самок сірого ховрашка буває від 2 до 8, а кількість дитинчат, що харчуються молоком в розкопаних норах, - від 2 до 6. Молоді ховрашки вперше виходять з нір в кінці травня. Розселення молодих відбувається, коли довжина тіла їх досягає 13-15 см, а маса - 50-60 г і більше. Якщо поблизу є поля, то велика частина молодняка переселяється на них. Близько посівів дорослі ховрашки копають тимчасові нори, а молоді їх заселяють. Фенологічні розселення пов'язане з періодом молочної та воскової стиглості ячменю. У червні у молодих буває однофазова активність з 9-10 до 15-16 годин, а пізніше вони годуються двічі - в пізньо-ранкові та ранневечерні годинник.
У першій декаді липня дорослі самці і самки які родили вже залягають у сплячку. Годувалі самки залягають пізніше - до першої декади серпня, а молоді бувають активними до початку вересня.
Жовтий ховрах найбільший: довжина тіла до 38 см, довжина хвоста до 12 см (23-40% довжини тіла). Підошви задніх лап голі. Забарвлення хутра піщано-жовта, злегка поцяткована чорними кінцями остьового волосся. Хвіст з чорною предконцевоі облямівкою. Поширений від лівобережжя Волги, на схід до озера Кургальджін і лівобережжя річки Або, на південь до північних районів Ірану і Афганістану. Живе в напівпустелях і пустелях глинистих (лесових) і піщаних, але голих пісків уникає. Нори розташовуються звичайно групами. Поселення (колонії) часто вилучені одне від одного на відстані в десятки і сотні кілометрів. Нора жовтого ховраха має звичайно хід, що складається з двох відрізків - похилого і вертикального. Загальна довжина ходів однієї нори близько 106 м. Середня глибина розташування гніздової камери близько 210 см від поверхні. У найбільш сприятливих місцях проживання буває до 25 житлових нір на 1 га.
По північному березі Аральського моря і правобережжю Сирдар'ї цей ховрах зустрічається разом з малим ховрашком. Для цих же місць характерні великі поселення степових орлів та інших денних хижаків (орла-могильника, канюка-курганник), що харчуються головним чином ховрахами.
У приплоді жовтого ховраха буває від 1 до 15 і навіть 17 (зазвичай 6-8) дитинчат. Як дорослі, так і став самостійним молодняк харчуються напівпустельними і пустельними ефемерам (пустельна осока, гусячий цибуля), пагонами ополонок, злаків і ін Дорослі зовсім не їдять астрагали, ебелек і адраспан, що ростуть біля нір. Молоді менш розбірливі. В період активного життя проходить линька. На початок сплячки звірки одягаються густим і м'яким хутром. Швидко нагромадивши жирові запаси, дорослі самці та ялові самки в південних пустелях уже в червні - початку липня, а в північній частині ареалу - з кінця липня залягають у сплячку до весни наступного року. Навесні пробуджуються і виходять на поверхню: на півдні - з кінця лютого, а північніше - в березні. При невисокій чисельності жовтий ховрашок помітної шкоди не завдає. Хутро цього ховрашка найбільш цінний, і в пушно-заготівельної термінології жовтого ховраха називають піщаником.
Реклама