Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Качки

Качки
Якщо родоначальником свійських гусей є сіра гуска, предком свійських качок вважається крижень. Він належить до так званих річкових качок. Це означає, що крижень годується тільки на мілині, тобто там, де може дістати до дна дзьобом. При цьому він перекидається догори ногами і якомога глибше занурюється у воду. Крижні непогано літають, злітаючи майже без розгону, добре пірнають і у разі небезпеки швидко бігають. Щоправда, по землі їм ходити не подобається, вони ходять неквапно, перевалюючись з боку на бік. Самці крижнів відрізняються від самиць забарвленням, причому самиці забарвлені скромніше. Крижень — перелітний птах, але деякі особини залишаються на зиму. Живляться крижні водяними рослинами та безхребетними.
Подібний до крижня спосіб життя ведуть сіра качка, шилохвіст, дрібні чирки тощо. їх ми докладно розглядати не будемо.
Але існує й інша група качок. Вони називаються нирковими. Це означає, що птахи живляться, не просто занурюючись у воду, а більш-менш глибоко пірнаючи в неї. Тому, на відміну від річкових качок, ці птахи можуть жити поблизу глибоких водойм. До ниркових качок належать гоголі, нирки, черні, пухівки та інші. Практично всі вони живляться тваринною їжею, зокрема рибою.

Чернь білоока — невелика качечка, поширена по всій Україні. Живе поблизу глибоких озер та лиманів. Перелітний птах. Зимує у Середземномор'ї, в Африці та Азії. Частина особин залишається на зимівлю біля Чорного моря. У природі чернь білооку можна визначити за невеликими розмірами (її маса всього 600-700 г) та темним забарвленням - переважно темно-коричневого кольору, з темнішими спиною та верхньою частиною крил, лише підхвістя і "дзеркальце" на крилах білі. Але найкращою прикметою є очі - у самця вони зі світлою райдужною оболонкою, яка на фоні темної голови помітна здалеку, саме за ці світлі очі птах отримав свою назву.
Зустріти чернь білооку можна на солоноводних лиманах або на глибоких прісноводних заплавних озерах та водоймах, де є зарості водної рослинності і чисті плеса. На місцях гніздування ці черні з'являються в березні - на початку квітня, прилітаючи вже сформованими на зимівлях парами чи утворюючи їх в перші дні після прильоту. Гніздо будують в заростях водної рослинності на купинах, заломах або сплавах, вимощуючи його власним пухом. З початку травня - до середини червня самка відкладає 6-14 яєць, які вона насиджує протягом чотирьох тижнів. А приблизно через 2 місяця після вилуплювання пташенята вже стають дорослими і піднімаються на крила. Відлітають білоокі черні у жовтні, хоча окремі особини затримуються аж до льодоставу.
Живляться ці птахи переважно рослинною їжею (корінці, зелені частини та насіння водних рослин), але іноді їдять дрібних безхребетних і навіть молюсків.
Білоока чернь занесена до Червоної книги України.
Пухівка — морський птах. В Україні гніздиться на території Чорноморського біосферного заповідника. Пухівки мають дуже теплий та легкий пух, який використовується під час пошиття одягу полярників, альпіністів тощо. Птахи пірнають на глибину 4—5 м, можуть перебувати під водою півхвилини. Непогано літають. Пухівка занесена до Червоної книги України.
Гоголь

Гоголь відносно велика качка, щільної статури, з великою головою. В залежності від статі і сезону вага його коливається від 0,4 до 1,4 кг. Прекрасно пірнає, переважно вертикально вниз. З води піднімається легко і летить швидко. Самець легко відрізняється від усіх наших качок по яскраво-білою забарвленням грудей і боків, білому дзеркальцю на крилі і добре видним округлим білим плямам на чорній голові. Самка сіра, з білим низом, темної головою, відмежованої від тулуба білим нашийником, і з білою плямою на крилі. Особливо характерні для гоголя видимий на польоті дуже темний підбивка крила і біла пляма, утворене другорядними маховими. Гоголя легко дізнатися також за дуже високому дзвінким звуку (свисту), який він видає крилами при польоті. Гніздова область гоголя займає більшу частину лісової зони Європи, Азії та Північної Америки. Улюбленими місцями проживання його є тихі тайгові річки і озера по заплавах великих річок з лісистими берегами. На зиму відлітає з гніздової області в більш південні широти і зимує на узбережжях не замерзаючих морів і більш-менш великих внутрішніх водойм. Навесні гоголі прилітають в гніздові місця дуже рано, з появою перших проталин, коли водойми ще вкриті льодом.
Він гніздиться у Рівненській області, на Шацьких озерах (на Волині) та на водосховищах Дніпра. Гнізда влаштовує в дуплах дерев, що відрізняє його від більшості інших качок (вони переважно будують гнізда просто на землі). Живиться дрібними водяними тваринами, по яких пірнає на глибину до 4 м. Зимує на водосховищах Дніпра та на Азово-чорноморському узбережжі. Занесений до Червоної книги України.
Реклама