Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Косуля

Косуля

Косуля — наш найменший олень. Ця граціозна тварина зустрічається в Лісостепу, у мішаних та листяних лісах із великими галявинами. Улітку має руду шерсть, узимку змінює забарвлення на рудо-сіре.
Косулі живуть поодинці або утворюють невеликі групи, які скла¬даються з одного самця і 2—3 самиць або самки з-малятами. Восени косулі подеколи збираються у великі стада, де може налічуватися до 30 особин.
Улітку косулі живляться переважно травою, доповнюючи свій раціон ягодами, грибами, дикими фруктами. Узимку їдять бруньки, пагони та інші частини дерев і кущів, а також сіно і рештки трави, які видобувають з-під снігу.
Самка народжує 1—3 малят, зазвичай — двох. Перші дні життя вони тільки лежать, ховаючись у траві, потім починають ходити слідом за матір'ю, причому орієнтиром, який не дає їм загубитись, слугує її світлий хвіст. Молоком матері маленькі живляться 2— З місяці, зрілості досягають на третьому році життя. Живуть у середньому 10 років.
Косулі — досить беззахисні тварини: фактично єдиний спосіб порятунку від хижаків для них — це втеча, тому вони дуже обережні. Найбільшим ворогом косуль є вовк, хоча й інші хижаки (у тому числі лисиці) можуть нападати навіть на дорослих особин. На молодих косуль іноді полюють великі хижі птахи.
Косулі є об'єктом і спортивного полювання. Оскільки їх популяція поки що залишається досить численною, дозвіл на полювання отримати не надто важко. Але ці тварини потерпають і від браконьєрських способів полювання — «вовчих ям», підманювання на манок під час періоду розмноження, цькування собаками та ін.
Реклама