Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Сіра куріпка

Сіра куріпка

Сіра куріпка також поширена майже по всій Україні. Як і перепілка, веде виключно наземний спосіб життя. Це невелика пташка, хоча й приблизно у п'ять разів більша за перепілку. Живиться також рослинною їжею, а влітку ще й комахами, чим дає користь сільському господарству.
Куріпка сіра птах невеликої величини: вага її коливається від 350 до 600 г. За загальним виглядом сіра куріпка нагадує маленьку курку щільної статури. Сіра куріпка виключно наземна птах. На дерева сідає вкрай рідко. Бігає куріпка відмінно і охоче копається в землі, розшукуючи їжу. Ходить з витягнутою шиєю і згорбленої спиною, але біжить птах приймає вертикальну посадку з витягнутою вгору шиєю і високо піднятою головою. При небезпеці злітає з великим шумом і гучним грюканням крил. Летить швидко, невисоко над землею, чергуючи помахи крил з коротким плануванням. Зазвичай перельоти робить на невеликі відстані. Голос сірих куріпок нагадує квохтанье курей, особливо коли зграйка знайде корм і починає його клювати. Наполохані птиці на льоту зазвичай тривожно кричать. Самець сірої куріпки пофарбований зверху в сірувато-бурий колір з чорним струменистий малюнком; шия спереду охристая, зоб сірий, на череві підковоподібна пляма каштанового кольору. Самка поменше самця, пофарбована кілька тьмяніше, пляма на череві менших розмірів, іноді майже непомітне. Поширена сіра куріпка майже по всій Європі, в Малій Азії, на півночі Ірану, в значній частині Казахстану, в південній частині Західного Сибіру. Будучи типово степової та лісостепової птахом, сіра куріпка у зв'язку з розкорчування лісів і просуванням землеробства на північ за останнє сторіччя проникла далеко в зону тайги і тепер нерідко гніздиться в південній частині Карелії, на середній течії Північної Двіни, в верхів'ях Печори і місцями доходить до Білого моря. При сприятливих умовах сіра куріпка добре уживається в культурному ландшафті, в найближчому сусідстві з людиною. Найбільш характерними місцями проживання куріпки є степу з перелісками і копками лісів, заплави річок, хлібні поля, що перемежовуються з чагарниками і невеликими молодими лісами, лісові вирубки й галявини, сади і передгір'я з чагарниками чагарника. У більшості місць сіра куріпка веде осілий спосіб життя, роблячи лише невеликі місцеві кочівлі в пошуках їжі. З північно-східних районів Європейської частини нашої країни, Західного Сибіру і Північного Казахстану, де бувають багатосніжні зими і корм стає недоступним, птахи регулярно відлітають на південь. Осінній переліт відбувається зграйками в кілька десятків особин в денний час і буває добре виражений. Зимують сірі куріпки на півдні Україні, в Передкавказзя, на північно-західному узбережжю Каспію і в Середній Азії. Зворотній весняний проліт непомітний. Чисельність сірих куріпок в різних районах неоднакова: менше їх в північних частинах ареалу, більше - в південних. Найбільш численна сіра куріпка в степовій і лісостеповій зонах. Через інтенсивного полювання кількість сірої куріпки за останні десятиліття майже повсюдно помітно скоротилося, а в ряді густо населених районів вона зовсім зникла. Спосіб життя сірої куріпки можна охарактеризувати наступним чином. Восени і взимку сірі куріпки живуть зграями, навесні розбиваються на пари. В березні - квітні, починаються шлюбні ігри, які проходять зазвичай рано вранці, ще до сходу сонця. Самець злітає на невелике піднесення і починає видавати уривчастий закличний крик; самка тихо відповідає на нього і наближається до самця. Іноді на поклик прилітає інший самець, але через кілька хвилин зазвичай летить; буває, що самці вступають між собою в бійку. В період спаровування сірі куріпки приступають до пристрою гнізда і відкладання яєць. Гніздо має вигляд невеликої ямки серед хлібів, в густій траві під захистом куща, дерева або купини. Лоток бідно вистелений сухою травою і рослинної дрантям, а в кінці насиджування - і пір'ям самки.
Сіра куріпка - сама плодюча з усіх наших птахів. Повна кладка містить 12-20, іноді 24 і навіть 25 яєць. Самка відкладає по одному яйцю на добу. Яйця пофарбовані в сірувато-пісочний, темний охристо-оливковий або глинисто-бурий колір, без цяточок. З моменту відкладання останнього яйця самка приступає до насиджування. В насиживании приймає участь, і самець, хоча деякі дослідники це заперечують, підтверджуючи, однак, що самець тримається поблизу від виводка. Сидить на гнізді самка дуже старанно, її іноді можна зняти з гнізда навіть руками. Насижування триває 24 - 25 днів. Відповідно до розтягнутим періодом відкладання яєць розтягнутий і період вилуплення пташенят. Перші пташенята в середньому з'являються в останні дні травня - першій половині червня, але нерідко пуховиків можна зустріти в першій половині травня, в липні і навіть на початку серпня. За деякими даними, загибель яєць до кінця насиджування досягає 30%. Зростання пташенят йде досить повільно. У перший день життя пташеня важить трохи більше 8 г, на 10-й день - 34 г, на 21-й день - 80 г, на 38-й день - 160 г, на 63-й день - 300 г, на 119 - й день - 350 г. У віці 9-11 днів пташенята вже перепурхують. Розмірів дорослих птахів молоді досягають на півдні ареалу приблизно до кінця серпня, на півночі - в жовтні. Статева зрілість настає у віці одного року, тобто на наступне літо. В кінці літа і восени виводки з'єднуються в зграї по 30-80 особин у кожній. У цих зграях сірі куріпки тримаються протягом всієї зими. Взимку сірі куріпки дотримуються малосніжних ділянок з заростями бур'янів, заплав річок, безсніжних пагорбів, нерідко наближаються до селищам. Тяжіння до населених пунктів особливо помітно в північних частинах ареалу, а в багатосніжні зими - і в південних, коли птахи шукають корм по озимих, на токах, у скирт і по проїжджих дорогах. У суворі і багатосніжні зими, при ожеледиця сірі куріпки не можуть дістатися до корму, сильно голодують і нерідко в масі гинуть від виснаження. Випадки різкого скорочення або повного зникнення куріпок від цих причин на великих територіях відомі для північних і центральних областей Європейської частини країни, Південного Уралу, Україна, Північного Казахстану і навіть Криму. Завдяки високій плодючості після ряду років з м'якими і малосніжними зимами чисельність птахів знову відновлюється, якщо їх не переслідують мисливці і якщо організована їх охорона. У сірої куріпки дві линьки в році: повна і часткова. Повна линька, під час якої замінюється все перо, починається після закінчення розмноження і закінчується восени. Часткова, або предбрачная, линька відбувається в кінці зими і ранньою весною. Вона охоплює лише пір'я голови і шиї. Основу харчування сірої куріпки становлять рослинні корми - насіння бур'янів, падалиця хлібних злаків, зелені частини, бульби і корені трав'янистих рослин, ягоди і т. д. У літньо-осінній період сіра куріпка в значній кількості поїдає комах та інших безхребетних тварин, ніж приносить безсумнівну користь сільському господарству.
Володіючи чудовим м'ясом, сіра куріпка належить до числа найбільш цінних мисливсько-промислових птахів. Видобувають її переважно під час полювання з рушницею під собаки і з підходу. Перш існували різного роду промислові способи видобутку - мережами, сільямі, ятерами і т. д., але як винищувальні, вони в даний час законом заборонені. Спостерігається повсюдне скорочення чисельності сірої куріпки вимагає вживання заходів для її охорони. Висока плодючість і здатність уживатися в сусідстві з людиною роблять можливим битися швидкого збільшення її чисельності шляхом застосування найбільш нескладних біотехнічних заходів. До них відносяться раціональний відстріл, тимчасові заборони полювання, охорона в гніздовий період, знищення бродячих собак і кішок, зимова підгодівля і т. д. Сірих куріпок з успіхом можна розводити в мисливських угіддях на півдні нашої країни в малосніжних районах. При належній увазі й турботі можна підвищити чисельність сірої куріпки настільки, що це дозволить значно збільшити розміри промислових заготовок цього цінного птаха.
Чисельність цих птахів вчетверо більша за чисельність людства. І навіть пташиний грип, який останнім часом дещо зменшив кількість курей, анітрохи не посунув їх з позицій лідерства.
Реклама