Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Ласка

Ласка

Ласка — найменший із родини куницеві;, маса дорослого самця — не перевищує 100 грамів, а самички ще менша. Назва тварини походить, мабуть, не від слова «ласкавий», а від слова «лазити» і дуже вірно відображає здатність ласки пролазити в найдрібніші нори гризунів.
Переслідування здобичі просто в норі, під землею, у найменших укриттях, — характерна особливість полювання ласки. Її тонке змієподібне тіло пролазить там, де не зміг би пролізти жоден інший хижак. Живиться ласка дрібними гризунами — переважно мишами та полівками, але при нагоді з'їсть і якусь недбалу пташку. Проте основу її раціону складають саме гризуни (щоправда, тільки ті, яких подолає, бо, наприклад, дорослий пацюк може важити вдесятеро більше найбільшої ласки). За це її вважають дуже корисною твариною.
Ласка спритний і перевірений звірятко, швидко бігає, добре лазить і плаває. Дрібних тварин хапає за потилицю або голову, прокушуючи череп у потиличній частині, нерідко нападає на тварин значно крупніше її самої, вчепившись в їх шию. У пташиних яйцях ласка проробляє кілька отворів і висмоктує вміст.
Нерідко робить запаси (в одному місці виявляють від 1 до 30 полівок і мишей).
Активна в різний час доби, але частіше полює у сутінках і вночі. Пересувається стрибками.
Веде (здебільшого) земний спосіб життя. При обході своєї ділянки, тримається ближче до кущів та іншим прикриттям. Відкритих місць уникає. В добу може пройти 1-2 км. Взимку, при глибокому снігу, пересувається в його порожнинах.
Нори не риє, а використовує нори гризунів або порожнечі між каменів, дров'яні кладки, низько розташовані (до 2 м) дупла дерев, коріння дерев та гілля, міжгір'я скель. У лігво натаскує суху траву, мох і листя. На ділянці зазвичай облаштовує кілька постійних осель.
Ласки часто гинуть, від сильніших хижаків, але іноді вона встигає (прямо в повітрі) перегризти горло своєму ворогові.
Ласка живе скрізь, де є гризуни, не уникаючи навіть населених-пунктів. Постійне житло вона має, очевидно, тільки в період народження та вигодовування малят, їх буває З—10, зазвичай 4—7. Молоді тваринки залишаються з матір'ю, доки не стають цілком самостійними.
Для ласки характерна сезонна зміна забарвлення: улітку вона має шоколадно-коричневу або буру спинку та біле черевце, а взимку стає повністю білою, аби бути непомітною на снігу.
Хоча ласка сама є хижаком, на неї полюють лисиця, тхір, горностай, хижі птахи та інші, але спіймати прудку тваринку їм вдається не так вже й часто.
Реклама