Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Лебеді

Лебеді
Лебеді — найбільші і найкрасивіші представники ряду. Краса лебедів надихала людину на створення поетичних легенд. Наприклад, про лебедину вірність. Кажуть, що лебеді паруються на все життя, і це правда: лебеді справді є моногамними птахами. Іноді ще кажуть, що коли вмирає хтось із пари, то його подружжя кидається з вишини на землю і розбивається. Але це вже просто красива вигадка.
Мабуть, ви чули вислів «лебедина пісня». Стосовно людини це означає: «останній шедевр майстра». Вважається, що лебідь перед смертю, прощаючись із життям, співає свою останню пісню — найкращу.
Це не зовсім так, але недалеко від істини. Щиро кажучи, голос у лебедів не дуже гарний і співати (як, скажімо, солов'ї) вони не вміють. Але при останньому подиху лебедя повітря з шумом виходить із трахеї і лунає жалісний стогін. Це і є «лебедина пісня».
В Україні живуть лебідь-кликун, лебідь-шипун та лебідь малий.

Лебідь-кликун має видовжене тіло, дуже довгу шию і середніх розмірів голову. Дзьоб довгий, майже повністю чорний. Коли кликун пливе, шию він тримає вертикально. Плаває неквапно, із почуттям власної гідності, але якщо йому загрожує небезпека, може пливти зі швидкістю доброго човна. На суходолі почувається невпевнено, тому намагається на нього не виходити. Літати вміє, але злітає довго, з розгоном, як літак. Це дуже обережний і водночас сильний птах. Намагається триматись подалі від берега, у малодоступних водоймах. Живиться водяними рослинами, дрібними водяними безхребетними.
Лебідь-кликун - вага від 7 до 12 кг. Тіло витягнуте, довжина шиї приблизно дорівнює довжині тулуба. Ноги короткі, віднесені тому. У оперенні велика кількість пуха. Оперення біле. Молоді птахи мають димчасто-сіре оперення з темнішою головою. Чисто білий колір оперення кликун набуває лише на третій рік життя. Самець і самка зовні практично не відрізняються один від одного.
Лебідь-кликун отримав свою назву за гучні, трубні крики, особливо чаcто видаються в польоті. Плаваючи, шию тримає горизонтально, крила щільно притиснуті до тіла. Злітаючи з води, довго розбігається, молотить лапами по воді, постпенно набираючи швидкість і висоту. По землі ходити не любить і робить це вкрай неохоче і рідко. Кликун обережна птиця, яка тримається на широких водних просторах, подалі від берегів.
Лебеді-кликуни - моногамні птахи, що утворюють пари на все життя, причому птахи тримаються разом навіть на зимівлі. Зміна партнера можлива тільки у випадку загибелі одного з лебедів. Гніздяться кликуни на берегах водойм: по можливості великих озер, покритих густими заростями. Як правило, це глухі лісові озера, далекі від людей. Іноді гніздиться і на морських узбережжях, якщо там є зарості очерету. Якщо птахів не тривожать, вони гніздяться і поблизу від людського житла. Гніздовий ділянка кликуна - досить велика територія, куди другі лебеді не пускаються, у разі порушення кордонів між кликуна трапляються жорстокі бійки, зазвичай на воді. Гніздом служать величезні купи пожухлої рослинності, яку збирає в основному самка. Діаметр гнізда в основі близько 1 м, іноді до 2-3 м. Висота близько 0,5-0,8 м. Діаметр лотка близько 40-50 см. Гніздо влаштовується в заростях очерету, очерету або рогозу, рідше на мілководді, де гніздо спирається на дно водойми. Дно лотка вистилається травою, мохом і вищипаними з живота і грудей самки пір'ям. У кладці 3-7 яєць, які насиджує самка. Яйця білого або жовтуватого кольору. При загибелі кладки відкладається друга, але завжди з меншим кількість яєць. Поки самка насиджує яйця, самець знаходиться поблизу і охороняє гніздо. Через 5 тижнів вилуплюються пташенята, про які піклуються обидва батьки. Пташенята можуть самостійно добувати собі їжу. Часто пташенята тримаються біля батьків вже після того, як навчаться літати.

Лебідь-шипун, на відміну від кликуна, має червоний дзьоб та 8-подібну шию. За біологією він майже не відрізняється від кликуна.
Лебідь-шипун вага коливається від 8 до 13 кг. При плаванні часто згинає шию у вигляді букви S, а дзьоб і голову тримає похило до води. Шия в шипуна товста, а тому на відстані здається коротшою, контур спини у шипуна незграбний. На льоту шипун не видає гучних трубних звуків, а при помахах крил видали чути характерний скрип великих махових пір'їн. При подразненні видає характерний шиплячий звук, по якому і отримав свою назву. Поблизу легко відрізнити за великим наросту (шишці) у лоба. Поширений лебідь-шипун на ізольованих ділянках у середній і південній смузі Європи і Азії від Південної Швеції, Данії та Польщі на заході до Монголії, Китаю на сході. Усюди на цій території шипун рідкісний, часто пара від пари гніздиться на величезній відстані, а в багатьох районах зовсім відсутня. Населяє зарослі водною рослинністю лимани, озера, іноді навіть болота, вважаючи за краще глухі, мало відвідувані людиною водойми. В минулому лебідь-шипун поширений був ширший і чисельність його була значно вище. В даний час будь-якого промислового значення не має. Шипун відрізняється уживчівим характером, легко живе в неволі і напівневолі. У багатьох країнах світу він міститься в напівдомашні стані. Цей найбільший і найкрасивіший з лебедів вид заслуговує всілякої охорони і насамперед повсюдної заборони полювання
Малого лебедя можна побачити в Україні лише під час перельотів та зимівлі.
Реклама