Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Могильник

Могильник

Могильник водиться у Степовій та Лісостеповій зонах, а також у Кримських горах. Він менший за беркута, живе переважно в соснових лісах. Хоча, судячи з його назви, можна було б припустити, що могильник живиться переважно падлом, проте це не зовсім так. Справді, падло входить до його раціону, але основу живлення могильника складають дрібні ссавці, в основному ховрахи, а також зайці, миші, птахи тощо.
Загальна довжина могильника 72-84 см, довжина крила 54-65 см, вага близько 3 кг. Самки могильника більші за самців. Обидві статі забарвлені однаково. Дорослі птахи загальної темно-бурого забарвлення; голова охристая або білувата, з чорною шапочкою на тімені; плечові, всі або деякі, білі; першорядні махові чорно-бурі з сірим поперечним малюнком на підставах; кермові темно-сірі з поперечним темно-бурим малюнком і червонувато-бурою вершинної смугою. Радужина жовта або світло-бура, дзьоб чорнуватий, кігті чорні, восковіца і ноги жовті. Молоді птахи могильника в першому річному вбранні блідо-бурі з охристими плямами на кроющих крила і з охристими граничними смугами на черевній стороні; кермові темно-бурі зі слабо вираженим світлим поперечним малюнком; радужина сірувата. Проміжні наряди характеризуються меншим розвитком світлих плям. Могильник поширений в Європі, Північно-Західній Африці й Азії. В Європі могильник гніздиться на півдні Іспанії, півночі Греції, в Болгарії, Югославії, Угорщини, Румунії, у східних частинах Словаччини; в Азії - в Передній Азії, на північному заході Пакистану і в Північній Монголії. Могильник населяє лісостепу, ділянки деревної рослинності в степу, напівпустелі і місцями навіть пустелі (Середня Азія). Зустрічається могильник на рівнинах і в нижньому поясі гір. Гнізда могильника розташовані на деревах, рідко по обривів. Кладка з 2, рідше 3 білих яєць. Відкладання яєць відбувається в різні числа квітня. Насиджують обоє батьків приблизно 43 дня. У двомісячному віці або трохи пізніше пташенята вилітають з гнізда. Головна їжа могильника - дрібні ссавці, особливо ховрахи, іноді він нападає на зайців, не нехтує і мишоподібними гризунами (полівки і т. д.). Крім того, могильник годується птахами, особливо молодими, їсть також падаль.
Занесений до Червоної книги України.
Реклама