Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Окунь

Окунь

Звичайний окунь поширений майже по всій Україні. Перший рік життя окунь живиться дрібними безхребетними (зоопланктоном), потім переходить до хижацтва. Проте його самого також залюбки їдять деякі хижі риби — щуки, соми та інші. їсть окунь багато і через свою жадібність легко потрапляє на вудку. При цьому гіркий досвід його нічого не вчить: потрапивши на вудку один раз і дивом врятувавшись, він знову клює на ту саму наживку.
Окунь (звичайний, європейський) - риба роду окунів сімейства окуневих (див. фото). Річковий окунь широко поширений в прісних водоймах Європи і Північної Азії. Тіло довгасте, помірно стисле з боків. Воно вкрите дрібною, щільно сидячою лускою, краї якої мають шипики. Луска є і на щоках. Рот широкий, на кістках ротової порожнини є кілька рядів щетинкоподібних зубів. На задньому краї зябрових кришок розташовані гострі шипи. Перший спинний плавець має лише колючі промені, в другому - вони переважно м'які. Черевні плавці також мають колючі промені. Бічна лінія повна
Забарвлення тіла зеленувато-жовта з темними поперечними смугами. Спина темно-зелена, черево біле. Колючий спинний плавник блакитно-червоного кольору з чорною плямою на перетинці між двома останніми променями. М'який спинний плавник зеленувато-жовтий. Грудні плавники жовто-червоні, черевні, анальний і хвостовий - яскраво-червоні. Забарвлення окунів дуже мінлива, вона залежить від умов проживання. Наприклад, в глибоких озерах і в лісових торф'яних озерах його забарвлення темніше, ніж у мілководних, добре освітлюваних озерах з піщаним дном і обмеженим розвитком рослинності. Тримається окунь у порослих кущами берегів на невеликій течії або в затоках, старицях, а також поблизу всіляких споруд (палі, мости і т. п.) в руслі річки. Його зграйки можна зустріти поблизу обривистих берегів, де є закоряжен-ні місця, рідкісна рослинність як на березі, так і у воді. Він уникає ділянок річок з швидкою течією, порогів, дрібних піщаних або кам'янистих перекатів. Окунь тримається на деякій відстані від дна. В озерах він мешкає поблизу водної рослинності, іноді серед рідкісних її заростей. На мілководді виходить рідко. Це трапляється переважно під час його полювання за мальками риб. Його зграйки, що складаються переважно з особин близьких розмірів, ведуть відносно осілий спосіб життя. Більш великі особини тримаються поодинці.
У водосховищах Дніпра окунь частіше зустрічається в їх верхніх і центральних ділянках, де є мілководні ділянки - залита заплава, а також затоки гирлових ділянок приток.
Окуні харчуються різноманітною їжею. Вони полюють на бичків, окуня, густеру, плотву, уклею, верхівку, щиповку, поїдають річкових раків, жаб, молюсків, п'явок, личинок комах. Окуні, що мешкають в прибережних ділянках, харчуються переважно дрібними організмами водної товщі, великі частіше полюють на молодь різних видів риб. Найбільш інтенсивно харчуються окуні з середини весни до середини літа і восени до холодів, в жаркий час (влітку) менш інтенсивно.
Реклама