Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Перепілка

Перепілка

Перепілка — найменший представник ряду Куроподібні, важить лише 100 г. Селиться на луках, полях, лісових галявинах, у степу тощо. Веде наземний спосіб життя, літає дуже рідко. Забарвлення у перепілки маскувальне: згори вона жовто-бура, з темними цяточками. Черевце світло-жовте. Гнізда будує на землі. Це полігамний птах. Самець ніякої участі в насиджуванні та вигодовуванні пташенят не бере. Яйця смачні і часто вживаються в їжу. Живляться перепілки переважно рослинною їжею: насінням та пагонами рослин. Улітку часто додають до свого раціону комах та інших безхребетних.
Перепілка звичайна поширена в Європі, Африці і Південно-Західної Азії: У Росії мешкає на території від Чорного моря до Байкалу в Україні пошрена по всій тереторії. Є об'єктом полювання. Живе на полях, на луках, на рівнинах і в горах. Птахи дуже полохливі і помітити їх в природі дуже важко. Гніздяться на відкритих ділянках з розвиненим трав'янистим покривом. Як правило, гніздо - невелике поглиблення в землі - знаходить і облаштовує сама самка. Вона ж висиджує яйця і оберігає пташенят перші дні після виводу. В одній кладці буває від 8 до 24 крапчастих, жовто-коричневих яєць, масою по 10 - 12 г. Пташенята вилуплюються через 17 - 18 днів і як тільки обсохнуть, так відразу ж починають клювати корм. Ростуть вони дуже швидко. Через два тижні вони знаходять пір'яний покрив і вже починають намагатися перелітати з місця на місце, а до півтора-двох місяці стають цілком дорослими самостійними птахами. Перепілка звичайна мабуть єдиний перелітний птах серед курячих. З настанням холодів перелітає на південь.
В даний час шляхом селекції отримано декілька порід японських перепелів: мармуровий, фараон та інші, які розводять з метою виробництва яєць і м'яса, як в домашніх, так і в промислових масштабах.
Жива маса самців домашнього перепела близько 110 г, самок до 150 р. Японські домашні перепела починають нести яйця у віці 50 - 60 днів (для порівняння - кури починають нестися не раніше ніж через 180 - 210 днів). Кожна перепелиця за рік може знести до 300 і більше смачних і корисних яєць, маса кожного з яких 10 - 14 г.

Виробництво перепелиних яєць дешевше курячих, а розведення перепелів є найрентабельнішим птахівництвом. Самка перепела при живій вазі 125 г, несучості 250 - 300 яєць має яєчну масу в 20 - 24 рази більше самої птиці (у курей в 8 разів). Крім того, перепела служать "постачальниками" високоякісного м'яса, що вважається дієтичним продуктом. Не дарма на Русі страви з перепелів вважалися царської їжею.
З метою розведення домашніх порід перепелів в багатьох країнах з середини XX ст. створені спеціалізовані перепеловодческі господарства (ферми), рентабельність яких досить висока. Виведено навіть спеціалізовані породи японського перепела різного напрямку - яйценосність і бройлерні (м'ясні). Перепілка бройлерного напрямку швидко досягають маси до 200 - 250 г, тоді як маса птахів яйценоских форми рідко буває більше 150 - 180 г.
Яйця перепелів по багатьом живильним речовинам перевершують курячі. У п'яти перепелиних яйцях, за масою рівних одному курячому, міститься в 5 разів більше калію, в 4,5 рази - заліза, в 2,5 рази - вітамінів B1 і В2. Значно більше в яйцях перепелів вітаміну А, нікотинової кислоти, фосфору, міді, кобальту, інших амінокислот. У перепелів в яйці більше білка, ніж у інших виводкових птахів. Наприклад, у курей в яйці потримається 55,8% білка, у перепелів - 60%.
У більшості виводкових птахів шкаралупа яйця складає більше 10% від маси всього яйця, у перепелів - лише 7,2%. Шкаралупа перепелиних яєць пігментована, дуже крихка, але має міцну і еластичну подскорлупную плівку. Забарвлення шкаралупи яєць перепелів змінюється від дуже темною, жовто - коричневого до чисто білою. Щільність перепелиних яєць менше щільності курячих яєць, що, очевидно, обумовлено меншою відносною масою шкаралупи.
 Перепелині яйця є концентрованим біологічним набором необхідних людині речовин, це справжні ампули здоров'я. В літературі є відомості про те, що в давні часи яйця і м'ясо перепелів використовувалися в східній народній медицині. Це стало однією з причин одомашнення і селекції перепелів в Японії. Ще за часів фараонів в Єгипті м'ясу перепелів приписували лікувальні властивості. В Японії і в даний час використовують сирі перепелині яйця в суміші з апельсиновим соком для лікування астми.
Перепелині яйця є цінним продуктом харчування, який може бути рекомендований в дієті дітей і дорослих при ряді захворювань. Вони не викликають алергічних явищ навіть у тих людей, яким курячі яйця протипоказані.
Реклама