Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Пугач

Пугач

Звичайний пугач — великий птах, що полює на дрібних та середніх за розміром ссавців. Живе в густих лісах. Веде вечірній та нічний спосіб життя. Його голос можна почути серед глухого лісу зночі: «Пу-гу, пу-гу». Основа живлення пугача — гризуни. Але подеколи він нападає і на більших тварин — аж до самиць косуль. Іноді може полювати на жаб, плазунів та риб. Пугач гніздиться по всій Україні, переважно в західних областях.
Пугач - найбільша сова у світі. Він населяє велику частину Європи, Азії і Північної Африки. Пугач пристосовується ло різних умов, проте віддає перевагу територіям поблизу водоймищ і місцевостей, де є багато гризунів. Ці тваринки - основна частина здобичі пугачів; вони складають до 90% їхнього раціону.
Більшу частину свого життя пугач проводить в самоті. Іноді трапляється, що самець і самка живуть на загальній території, але у кожного з них є свій притулок і кожен з них полює самостійно. Пугач ревно оберігає свої володіння, площа яких займає 15-80 км2.
Пугач - це нічний птах, що вилітає на полювання після заходу сонця. Вдень він спить в укритті, що знаходиться в корінні дерев, густому чагарнику або на сонячному виступі скелі. Часто від сну його будять зграї ворон та інших птахів, які голосно кричать і навіть можуть атакувати пугача. Гнаний ними пугач перелітає на інше, спокійніше місце. У північних регіонах вилітає на полювання і вдень.
Самці пугачів, прагнучи привернути увагу самки, під час гніздового періоду (зазвичай березень-квітень) видають ухання, яке чутно здалеку. Така пісня самців починає звучати задовго до заходу сонця. Зазвичай вона складається з декількох частин, кожна з яких триває більше години.
Зустрівшись, пугачі створюють пару і залишаються вірні один одному до кінця життя. Вони гніздуються на виступах і в розколинах скель, а також в каменоломнях. У лісі місце для гнізда птахи вибирають на землі між корінням великих дерев або під викорчовуваним пнем.
Відразу після спаровування самка відкладає 2-4 білих яйця, які насиджує 34-36 днів, а самець у цей час забезпечує її їжею. Пташенят, що з'явилися на світ, спочатку вигодовує самка. Очі пташенят розплющуються у віці 6-8 днів. У 16 днів вони вже можуть стояти на ногах. Незабаром у них з'являється жовто-коричневе оперення з темними плямочками. Досягнувши віку 6-8 тижнів, пташенята залишають гніздо і тримаються наступні декілька місяців біля нього. Добре стають на крило тільки у віці 3 місяців. Батьки продовжують годувати пташенят ще близько місяця.
Чисельність його, і без того невелика, постійно зменшується. Пугача занесено до Червоної книги України.
Реклама