Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Ракоподібні, раки, краби, креветки

Ракоподібні, раки, краби, креветки
До ракоподібних належать понад 45 000 видів тварин. Це переважно морські організми, хоч часто трапляються і прісноводні. Існують навіть суходільні ракоподібні.
У тілі ракоподібних можна виділити три відділи: голову, груди та черевце. На голові знаходяться антенули, антени та ротовий апарат. Груди несуть кінцівки. Кінцівки на черевці є тільки у вищих ракоподібних.

Річковий рак



Річковий рак у розтині:
1 — зябра;
2 — задня кишка;
3 — шлунок;
4 — печінка;
5 — яєчник;
6 — серце.


Травна система рака складається зі стравоходу, шлунка та кишечнику. Є травна залоза — печінка.
Дихає річковий рак зябрами. Видільні органи ракоподібних представлені спеціальними залозами. Ці залози у річкового рака мають зеленуватий колір, тому так і називаються — зелені залози. Органи чуття у ракоподібних розвинені непогано. Це органи дотику, хімічного чуття (нюху), органи рівноваги та очі. Очі бувають двох типів: прості та складні. Складні інакше називаються фасетковими. Складне око складається з багатьох простих.
Живиться річковий рак переважно водяними рослинами, але не гребує і молюсками, комахами та трупами тварин.
Річкові раки належать до ряду десятиногі раки. В Україні є два види річкових раків — широкопалий та вузькопалий (довгопалий). Перший із них занесений до Червоної книги України, оскільки вузькопалий рак, існуючи поряд із широкопалим, повністю його витісняє. Крім річкових раків, до десятиногих ракоподібних належать креветки, яких вживають у їжу, та інші тварини наприклад краби.

Існує думка, що нормальний спосіб пересування раків — задом наперед. Чому ж тоді очі та клешні раків спрямовані вперед? Річ у тім, що раки дійсно можуть задкувати, але тільки тоді, коли їм загрожує небезпека. Оскільки зустріч з людиною рідко дає ракові приємні відчуття, він почесно відступає, погрожуючи нападникові клешнями (до речі, налякана людина також мимоволі задкує). Звідси й пішла думка, нібито інакше як задом річковий рак рухатися не може.
Де раки зимують? Це запитання (а особливо обіцянка дати на нього відповідь) досить популярне, але мало хто знає, де ж вони насправді зимують. А все досить прозаїчно: раки зимують у норах, які самі виривають клешнями. У цих норах вони проводять і денний час улітку.
Відомий вислів «червоний як рак» може викликати подив: адже, судячи з малюнка, рак має буро-зелений колір. Та варений рак дійсно червоніє внаслідок хімічних перетворень, які відбуваються з компонентами його панцира під дією високої температури. Механізм цього явища такий: покриви рака містять червоний пігмент астаксантин, який при взаємодії з білками панцира стає бурим. Під час нагрівання білки руйнуються, астаксантин звільняється, і рак червоніє.
Раків залюбки вживають у їжу, і хоча вони не мають важливого промислового значення, попит на них завжди є.
А ще рак є одним із знаків зодіаку і героєм багатьох народних казок.

Краби.



Крабів у Чорному морі вісімнадцять видів, але всі вони невеликі — не більше 20 см у діаметрі. Плодючість деяких крабів просто дивовижна: кількість відкладених яєць може сягати сотень тисяч і навіть кількох мільйонів! (Для порівняння: річковий рак відкладає «усього» 60—500 яєць, хоча й це немало). Яйця залишаються на матері досить тривалий час — у середньому півроку.
Попри це багато крабів знаходиться під загрозою зникнення. Тому не слід ловити чи вбивати крабів — це може бути один з останніх представників свого виду. До Червоної книги України занесені чорноморські види — трав'яний, волохатий, кам'яний та мармуровий краби, ксанто пореса, а також прісноводний краб, який живе у річках Криму. Пам'ятайте: усі перелічені види належать до першої категорії зникнення, тобто є «видами, що перебувають під загрозою зникнення і збереження яких є малоймовірним, якщо триватиме згубна дія чинників, що впливають на їхній стан».

Креветки



Креветки відносяться до десятиногих раків. У сімействі присутні чоловічі і жіночі особини, які виростають з личинок, які з'являються з яєць. До речі, нещодавно вчені зробили сенсаційне відкриття про те, що у самців білої тихоокеанської креветки (Litopenaeus vannamei) виявлений місячний репродуктивний цикл. Не вникаючи в дрібні деталі, зазначимо три найбільш істотних для кулінарії ознаки їх систематизації:
По-перше, вони багаті протеїном і кальцієм, містять мінеральні солі, білки, нежирні кислоти, цинк, калій. Малокалорійні! У питанні про наявність у креветках холестерину думки фахівців розходяться: одні через це застерігають від щоденного вживання креветок, інші заявляють про спірність такої рекомендації. Наприклад, вчені з інституту Рокфеллера вважають креветки дієтичним продуктом, а в Бангладеш перевірили ефект хітозану і переконалися, що завдяки йому ці безхребетні корисні не тільки в боротьбі проти ожиріння, але й для зниження рівня холестерину. Виявляється, він буває «хороший» і «поганий», і панцирі креветок підвищують питома вага першого, знижуючи кількість другого.
Завдяки вмісту унікальною поліненасичені жирні кислоти омега-3 вони мають протизапальний ефект, важливі в раціоні хворих на астму, запалення легенів, ревматичний артрит і навіть пацієнтів онкології. А за рівнем вмісту йоду креветки тримають першість серед усіх морепродуктів.
Реклама