Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Сипуха звичайна

Сипуха звичайна

Сипуха звичайна поширена у Західній та Центральній Україні, в Одеській області. Має дуже характерний вигляд: чітко окреслене світле лице, біле черевце із темними цяточками, сіра з рудим малюнком спина. Живиться гризунами, землерийками, рідше — птахами та жабами. Занесена до Червоної книги України.
Звичайна сипуха має довжину тіла 33-39 см, розмах крил досягає 80-95 см. А ось вага звичайних сипух варіює в широких межах і залежить від вгодованості конкретної особини і не є географічною характеристикою. Мінімальна маса складає близько 190 г, максимальна - близько 700 г. В цілому, звичайна сипуха сова середнього розміру стрункої статури і з довгими ногами. Тіло покриває дуже м'яке, пухнасте оперення. При цьому верхня частина тіла зазвичай вохристо-руда, з поперечними попелясто-сірими плямами і численними дрібними темними смужками і цятками. А ось забарвлення оперення нижньої частини тіла змінюється в різних району проживання. У Західній та Південній Європі, на Західних Канарських островах, в Північній Африці і на Близькому Сході оперіння нижньої частини тіла біле; в той час як на решті частини Європи, на Східних Канарських островах і на острові Мадейра - воно жовто-помаранчеве. Рідкісні темні цятки, як правило, розкидані і на нижній частині тіла. Хвіст короткий.
Як і у всіх сіпухових, лицьової віночок у звичайної сипухи має серцеподібну форму. Зазвичай він білий з охристой облямівкою, і з невеликими ділянками рудих пір'я під очима. Райдужна оболонка очей має темно-бурий колір. Для сипухи характерно несиметричне розташування вух: одне з них розташовується в області чола, в той час як інше знаходиться на рівні ніздрів. Така будова слухового апарату допомагає птахам чудово під різними кутами чути звуки, що видаються потенційною жертвою.
Дзьоб і восковіца світлі, жовтувато-білі. Ноги повністю покриті пір'ям, однак на гомілки і цівки вони більш рідкісні. Самці і самки зовні мало відрізняються один від одного - самки, як правило, виглядають злегка темніше самців. Молоді птахи від дорослих або не відрізняються, або виглядають більш строкатими.
Найчастіше сипухи видають різні звуки в період розмноження - в цей час вони хрипко або верескливо кричать, сопуть, товчуть. Завдяки своєму особливому, сиплому і деренчав крику «хеее» птах отримала свою російська назва «сипуха». Поза сезоном розмноження птахи зазвичай мовчазні. Крім голосових звуків, сипухи іноді клацають дзьобом, мовою або демонстративно хлопають крилами.
Реклама