Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Тхір

Темний, або лісовий, тхір — тварина, яка в народі набула стійкого епітету — «смердючий». Справді, у тхора під хвостом є особливі залози, які, коли йому загрожує небезпека, виділяють секрет із дуже неприємним запахом. Але негативне ставлення до цих тварин пояснюється ще й тим, що вони часто оселяються неподалік від поселень людини і можуть навідуватися за обідом (точніше, за вечерею, бо тхори ведуть переважно нічний спосіб життя) до курятників.
Утім, якщо підходити до тхора об'єктивно, його слід вважати радше корисною, ніж шкідливою твариною, бо він живиться майже виключно тваринною їжею, і основу його харчування складають дрібні гризуни — миші, полівки, пацюки. Крім того, він не відмовляється від пташок та їхніх яєць, не гребує й падлом.
Домашній тхір, іноді його також називають фретка, коли то вважався екзотичним тваринам в нашій країні, останнім часом набирає популярність в якості домашніх вихованців. Тхори були одомашнені людиною багато тисячоліть тому, людина використовувала їх як борців з гризунами, а також для полювання на невеликих тварин, наприклад таких як кролики. Але стали містити тхорів в домашніх умовах В Америці і Європі тільки з кінця 70-х, початку 80-х років 20 століття.
Тхори - хижаки, в природі вони харчуються дрібними гризунами, пташками, комахами, жабами, тому варто розуміти, що якщо містити тхора в домашніх умовах основа його раціону повинна також складатися з продуктів тваринного походження. Дорослі самці тхора значно більші за самок, довжина тіла у самців до 50 см, хвоста до 18 см; у самок довжина тіла 33 см, хвоста до 12 см. В природі дорослі тхори по натурі одинака, в основному ведуть нічний спосіб життя, вдень зазвичай спить в затишних і затишному місці. Період розмноження триває з лютого по серпень. Вагітність у тхорів триває 40-45 днів, щенки народжуються безпомічними і сліпими, в посліді від 2 до 12 цуценят, частіше 4-6, мати годує з перших днів цуценят молоком, а вже з двох тижнів починає підгодовує звичайною їжею, очі в тхорів відкриваються через 35-45 днів. Тхори в середньому живуть 5-7 років, іноді й до 12 років. В основному в природі тхори широко поширені в Європі, тут мешкають два види тхорів, це чорний і степовий тхори.
Чорний тхір або ще його називають лісової, він поширений майже по всій Європі, східна межа його ареалу проживання проходить по схилах Уральських гір.
Степовий тхір, ще його називають світлим. Третій вид, це чорноногих тхір - був поширений в Америки, але на жаль зараз це рідкісний вид і він занесемо до Червоної книги. Чорноногих тхори стали жертвою нерозумного втручання людини в природу. В Америки свого часу була проведена акція по боротьбі з шкідниками сільського господарства луговими собачками - це гризун з родини білячих який мешкає в Північній Америці, він є основним джерелом харчування чорноногих тхорів. Знищення чисельності цих гризунів привела до катастрофічного скорочення популяції чорноногих тхорів в даній місцевості. Американська влада в даний час намагаються виправляють цю помилку і проводять програму з відновлення популяції чорноногих тхорів. Предком же домашнього тхора або фретки (англ. ferret) швидше за все є чорний лісовий тхір, чий хромосомний набір не відрізняється від хромосомного набору домашнього тхора (40 хромосоми), хоча на цей рахунок і існує безліч гіпотез.
Альбіносна форма темного тхора була одомашнена в Європі близько 2000 років тому і використовувалася для боротьби з гризунами. Цікаво, що на відомій картині Леонардо да Вінчі «Дама з горностаєм», очевидно, зображений не горностай, а саме такий тхір.
Тхір є також цінною хутровою твариною.
Реклама