Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Ведмеді

Ведмеді
Ведмеді утворюють окрему родину. Це великі тварини з коротким хвостом, зовнішність яких усім добре відома.
Бурий ведмідь — усеїдна тварина: основу його раціону складають ягоди, горіхи, зелені рослини, комахи, риба, падло тощо. Іноді може полювати і на велику здобич — лосів, оленів, кабанів. Зиму проводить у сплячці. У деяких випадках ведмідь, що не встиг достатньо відгодуватися за літо, у сплячку не впадає і стає волоцюгою, потенційно небезпечним для людини. Але зазвичай ведмідь намагається уникати зустрічей з людьми.

Ведмеді живуть переважно в глухих лісах з великою кількістю бурелому. Часто відвідують поля вівса. Улітку для відпочинку ведмідь використовує відлюдні місця, де лежить просто на землі. Зимові барлоги розташовуються в ямах, під купою бурелому або під коренями повалених дерев.
До родини Куницеві належать переважно невеликі хижаки. Більшість веде наземний спосіб життя, окремі види перейшли до напівводного способу. Куницеві можуть завдавати шкоди курникам. Вони є цінними хутровими тваринами.
З давніх пір ведмідь займає уяву людей. Через манери частенько підніматися на задні лапи ведмідь більше, ніж будь-яке інше тварина, схожий на людину. «Господар лісу» - так його зазвичай величають.
Ведмідь - персонаж багатьох казок, про нього складено чимало приказок і прислів'їв. У них найчастіше цей звір постає як добродушний телепень, трохи дурнуватий силач, готовий захистити слабкого. Шанобливо-поблажливе ставлення до цього звіра видно з народних назв: «Михайло Потапич», «Топтигін», «клишоногий» .... Порівняння самого людини з ведмедем може бути як втішним для нього («сильний, як ведмідь»), так і зневажливим ( «незграбний, як ведмідь»).
Область поширення бурого ведмедя дуже обширна, охоплює всю лісову і лесотундровую зони Євразії та Північної Америки, на півночі простягається до кордону лісів, на півдні по гірських областях доходить до Малої та Передньої Азії, Тибету, Кореї. В даний час ареал виду, колись суцільний, значно скоротився до більш-менш великих фрагментів. Звір зник на Японських островах, в горах Атласу на північно-заході Африки, на більшій частині Іранського нагір'я, на великої Центральної рівнині в Північній Америці. У Західній і Центральній Європі цей вид залишився тільки в невеликих гірських областях. На території Росії область розповсюдження змінена в меншій мірі, як і раніше звір досить звичайний в лісах Сибіру та Далекого Сходу, російською Півночі.
Бурий ведмідь - типовий лісовий мешканець. Найчастіше він зустрічається у великих тайгових масивах, багатих буреломом, моховими болотами і розчленованих річками, а в горах - ущелинами. Перевага звір віддає лісам з темнохвойнимі породами - ялиною, ялицею, кедром. У горах він живе серед широколистяних лісів або в арчевники.
Реклама