Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Яструби

Яструби

Яструби — хижаки середніх розмірів, життя яких більш-менш тісно пов'язане з лісами. Живляться птахами та дрібними ссавцями. Життя серед дерев потребує високої маневровості польоту, тому ці птахи мають короткі заокруглені крила, довгий хвіст.
Ястреб - дивовижна, майже містична птиця, яка у віруваннях різних древніх народів вважалася посланцем богів. Насправді рід яструбів об'єднує цілих 47 видів схожих пернатих хижаків, кожен з яких цілком міг заслужити таку честь. Походження назви роду - яструби - теж не випадково, а безпосередньо пов'язано з біологічними особливостями цих птахів. Вважають, що воно утворене від слов'янського кореня «str», що означає «швидкість» і закінчення «reb'» зі змістом «рябий, строкатий». Значить, ще наші далекі предки помітили, наскільки швидко яструб нападе на здобич під час полювання, а також відзначили строкатий забарвлення оперення на його грудях, від якого, до речі, відбувся і поширюється не тільки на цих птахів ознака «яструбиний». Правда, люди не завжди прихильно ставилися до благородної птиці. У свій час мисливці серйозно переслідували яструба. Його основною здобиччю є птахи, в тому числі й ті, полювати на яких людина чомусь порахував власної привілеєм, наприклад, куріпки та фазани. І саме яструбів звинувачували в тому, що ці птахи стали рідкісними. Але з часом вчені визначили, що причина тому не яструб, а порушення середовища проживання цих пернатих, і яструба залишили в спокої. Так що його чисельність теж поступово почала зростати.
Як місце гніздування переважають лісові галявини - у річкових долин, доріг і т. д. Гнізда знаходяться головним чином на хвойних деревах, особливо на соснах. У кладці, яка в середній смузі має місце в травні, 4-6 яєць, блакитно-білих з бурими або буро-фіолетовими плямами. Насиджує тільки самка протягом 35-36 днів, самець приносить їй і пташенятам корм. Пташенята перебувають у гнізді 26-30 днів, а потім після вильоту протягом 2-3 тижнів тримаються виводками. У гніздовий період яструб годується майже виключно дрібними птахами (проте самки добувають і куріпок).
Великий яструб гніздиться у хвойних та листяних лісах. Живиться переважно птахами (від найдрібніших до середніх і великих) та ссавцями (білками, кролями, зайцями).
Малий яструб трохи менший від великого, тому і живиться дрібнішими тваринами — невеликими птахами, мишами та полівками. Гніздиться переважно на хвойних деревах поблизу лісових галявин та на узліссі.
Реклама