Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Світ тварин » Жайворонки

Жайворонки

Жайворонки живуть на відкритих місцевостях, живляться комахами та насінням рослин. Гнізда будують на землі. Добре співають. У народі пісня жайворонка, як і приліт ластівок, символізує прихід весни.
Жайворонки, яких на території СНД налічується 40 видів, - птахи відкритих просторів, що населяють наші степи, напівпустелі, луки і безлісі схили гір і сопок.
Жайворонки - пташки, пофарбовані в більшості випадків у тьмяні глинисто-сірі кольори, з більш темними спинками і з більш світлою нижньою стороною тіла.
За своє чудове спів жайворонок є одним з найулюбленіших птахів, яких часто містять в клітках.
З великої кількості жайворонків, що населяють нашу країну, зупинимо увагу на декількох найбільш поширених або на цікавих своїми особливостями.

Польовий жайворонок


Польовий жайворонок є пташкою, яку за її чудове, весняне спів, мчить з бездонного голубого неба, знають, мабуть, все У цього жайворонка верхня частина тіла однотонна вохристо-буро з невеликими темними смужками на стовбурах пір'я, низ у нього білувато-глинистий з червонувато -бурими плямами на зобі і горлі. Крила і хвіст темно-бурі, зі світлими облямівками на зовнішніх опахалах пір'я.
Польовий жайворонок зустрічається зі своїми підвидами на всій території нашої країни.
 

Лісовий жайворонок


Лісовий жайворонок, єдиний з усіх представників цієї групи, пов'язаний з лісом по своєму образу життя.
Лісовий жайворонок по своїй величині приблизно на одну третину менше польового жайворонка і відрізняється від нього більш темною, коричнево-охристой частиною тіла; на стовбурах пір'я його тімені, шиї і спини є широкі чорні смужки. Низ тіла білуватий з рудими щоками, горлом, зобом і грудьми. Над очима світла смужка, яка називається птахолова «очками». (У птахоловів існує прикмета, що чим більше «очки», тим краще співає жайворонок, але, звичайно, це невірно.)
Лісовий жайворонок, поширений в європейській частині нашої країни, а також у Криму, на Кавказі та Закавказзі.

 Білокрилий жайворонок


Білокрилий жайворонок відрізняється від інших членів сімейства своїй порівняно яскравим забарвленням, у самців навесні переважають коричнево-руді тони.
У білокрилий жайворонка верх голови, криють вуха і надхвостье ржавчатого-руді. Спина і плечі сірі. Низ тіла білий, іноді з сіруватим відтінком. Великі махові пера бурі з домішкою білого кольору, малі махові завжди білі. Хвіст червонувато-бурий, з білими краями зовнішніх рульових. На боках, зобі і горлі є неясні блідо-бурі плями.
Білокрилі жайворонки поширені на місце гніздування в степах Західного Сибіру і Казахстану, восени і взимку залітають до нас в європейську частину нашої країни, Воронезької та Ростовської областей.

Чорний жайворонок


Чорний жайворонок - єдиний з усіх жайворонків - самець якого навесні абсолютно не має в своєму оперенні сірих і бурих пір'я. Колір оперення у нього суцільно вугільно-чорний без жодного блиску. У чорних жайворонків дзьоб молочно-білий, він дуже ефектно відтіняє чорне забарвлення птиці.
Область проживання чорного жайворонка - напівпустельні, солончакові степу Заволжя і Казахстану до Алтаю на сході. Зимами чорні жайворонки залітають в степи Північного Кавказу, Дону і Туркестану.
 
Реклама