Популярное

Календарь
«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Світ тварин » Журавлі

Журавлі

Журавлі — одні з найшанованіших у народі птахів. Характерний вигляд, цікава поведінка та гучний голос здавна привертали увагу людей. «Журавлями» називають споруди над криницями, «журавель» — один із найдавніших народних танців, з журавлями пов'язано багато народних прикмет.
Журавлі мають довгу шию, довгі ноги та короткий хвіст. Для них є характерним подовження трахеї, яка утворює кілька петель, що дозволяє журавлям видавати голосні звуки (знамените «кру-кру-кру»). Журавлі — моногамні птахи, пари утворюють на все життя. Гніздяться на землі, на сухих місцях серед болота. Перелітні птахи: зимують у Північній Африці, Західній та Південній Азії. Навесні, перед гніздуванням, журавлі влаштовують характерні «танці».
Журавель сірий в Україні зараз гніздиться на важкодоступних болотах Полісся та Лівобережного Лісостепу. Під час перельотів спостерігається по всій Україні.
це як раз той самий журавель, чиї дзвінкі крики ми сльшім високо в небі навесні і восени. Це великий птах ростом Журавель сірий близько 125 см і масою 4-5,5 кг. Розмах крил більше 2 м. Загальна забарвлення журавля сіра, більш темна, майже чорна на кінцях крил. Від очей з боків шиї спускається помітна біла смуга; інша частина голови і шиї чорна, а на потилиці і тім'я ділянку голої червоної шкіри, слабо покритий тонкими і жорсткими волосоподібні пір'ям. П'ятсот років тому сірий журавель мешкав майже по всій Європі та північній частині Азії. Зараз і Західній Європі він зберігся в помітних кількостях лише в Скандинавських країнах, а потім зник, або, як, наприклад, у Німеччині, Польщі гніздиться ліченими парами. У нашій країні популяція сірого журавля знаходиться у відносно доброму стані.
Їжа сірих журавлів різноманітна. У гніздовий період вони значною мірою животноядні і харчуються в основному великими комахами, водними безхребетними, жабами, дрібною рибою, мишоподібними гризунами, поїдають пташенят і яйця горобиних птахів. Разом з тим серйозне значення в раціоні мають і різні частини рослин. Ранньою весною головним кормом є залишилася з зими журавлина та інші ягоди. З серпня - вересня основу харчування складають вже рослини - насіння злаків на погано прибраних полях, горох, овес та інші культури. На болотах журавлі починають у цей час поїдати достигаючі ягоди. Пташенят вони вигодовують виключно комахами, молюсками та іншими безхребетними тваринами. Тисячні зграї сірих журавлів на зимівлях можуть завдавати істотної шкоди полям. Линяють сірі журавлі 2 рази на рік - після закінчення гніздового періоду у них відбувається повна линька, а взимку, на місцях зимівлі, - часткова. Махові пера змінюються раз на 2 роки і випадають майже все відразу, так що птахи на деякий час втрачають здатність до польоту
Реклама