Популярное

Календарь
«    Июнь 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Зубр

Зубр — приклад того, як можна врятувати тварину, що була на межі загибелі. В Україні цей вид зник у XVI—XVIII ст. Відновити його вдалося із тварин, що збереглись у зоопарках. Завдяки охоронним заходам кількість зубрів постійно збільшується.
Зубр - яскравий представник сімейства турів. Важить 600-800 кг. Зустрічаються старі бики масою до 1300 кг. Зубри - справжні лісові тварини. Однак вони дотримуються ділянок з галявинами, лісистих річкових долин із заливними лугами, а в горах живуть у верхньому поясі лісу на кордоні з субальпійськими луками. Харчуються вони трав'янистою і деревно-чагарникової (листя, пагони, кора) рослинністю. Незважаючи на могутню статуру, рухи зубра легкі й швидкі. З органів чуття основне значення мають нюх і слух, які прекрасно розвинені; зір порівняно слабкий. Голос зубра - уривчасте неголосне рохкання, при подразненні - бурчання, при переляку - фиркання. В цілому ж зубри мовчазні. Зубри живуть невеликими групами, до складу яких входять самки з телятами і молодь у віці до З років або дорослі самці. Старі бики часто ведуть одиночний спосіб життя. Взимку групи збираються в більші стада, іноді до 30-40 голів, але до весни такі стада знову распадаются. Гон у зубрів в минулому відбувався в серпні - першій половині вересня, проте зараз, при напіввільному утриманні і підгодівлі, чітка сезонна приуроченість його порушилася . В період гону дорослі бики приєднуються до черід самок, виганяючи звідти підлітків старше двох років, і охороняють гарем, у якому зазвичай буває від 2 до 6 корів. Нерідко б'ються між собою. Під час гону бики майже не пасуться і сильно худнуть, від них виходить сильний запах, що нагадує мускусний. Вагітність у зубра триває 262-267 діб. Корова незадовго до отелення йде від стада, але зазвичай недалеко. Новонароджене зубрення має масу 22-23 кг. Через годину після пологів він вже стоїть на ногах, а ще через півгодини може слідувати за матір'ю. До стаду корова з телям приєднується через декілька днів, коли теля остаточно зміцніє. Теля вона годує молоком до 5 місяців, іноді до року, але траву він починає їсти вже у віці 19 - 22 днів. Природних ворогів у дорослих зубрів практично немає, хоча вовки і можуть становити небезпеку для молоді.
Реклама